Miconazol: bekendste medicijn tegen schimmelinfecties

Miconazol is een van de meest gebruikte medicijnen tegen schimmelinfecties. Dit geneesmiddel is dan ook in verschillende vormen verkrijgbaar. Zo is er miconazol crème en poeder, maar ook miconazol capsules. Wat doet miconazol precies, hoe gebruik je het en waar moet je op letten?

 

 

Daktarin Crème
Gemakkelijk om schimmelinfecties te behandelen van de huid. Bijvoorbeeld bij infecties zoals zwemmerseczeem, voetschimmel of candida.

Hoe werkt miconazol?

De werkzame stof miconazol (officieel is het ‘miconazolnitraat’) behoort tot de medicijngroep imidazolen. Onder deze groep vallen bijvoorbeeld ook de antischimmelmedicijnen ketoconazol en clotrimazol. Imidazolen knoeien met de celmembraan van diverse schimmel- en gistsoorten. Hierdoor kan de schimmel of gist zich niet meer uitbreiden en geneest de infectie.

Bij welke schimmelinfecties gebruik je miconazol?

Miconazol wordt gebruikt bij verschillende soorten gist- en schimmelinfecties, waaronder:

  • Schimmelinfectie op de huid, bijvoorbeeld ringworm, luieruitslag of voetschimmel. De huid vertoont dan rode vlekken, schilfering en kan jeuken of branderig aanvoelen. Lees hier meer over huidschimmel.
  • Vaginale schimmelinfecties, te herkennen aan vaginale klachten zoals jeuk en toegenomen afscheiding. Lees hier meer over de symptomen van een vaginale schimmelinfectie.
  • Schimmelinfectie van de penis (candida balanitis), dit geeft klachten als jeuk, witte vlekken en een branderig gevoel aan de eikel. Lees hier meer over candida balanitis.
  • Schimmelnagel (kalknagel). Bij deze aandoening wordt de nagel dik en broos. Ook kan de nagel verkleuren. Lees meer over de symptomen van kalknagels.
  • Schimmelinfecties in de mond, keel, slokdarm. Een candida-infectie in de mond wordt ook wel spruw genoemd. Je herkent deze infectie aan witte, soms pijnlijke plekken in de mondholte. Bij een infectie in de keel en slokdarm kan slikken pijnlijk en moeilijk zijn. Lees hier meer over een candida-infectie van de mond, keel of slokdarm.

Hoe moet je miconazol gebruiken?

Het antischimmelmiddel miconazol is verkrijgbaar als crème, poeder, nagellak, vaginale capsule en drank. De medicijnen worden meestal als volgt gebruikt:

Miconazol crème voor op de huid.

Dit product gebruik je bij schimmelinfecties op de huid of van de nagels. Smeer de crème een- tot tweemaal daags dun op de aangedane plekken. Smeer ook wat crème tot 2 centimeter over de rand van de schimmelplek. Gebruik de crème trouw iedere dag totdat alle klachten verdwenen zijn. Blijf daarna nog een week smeren. Zo worden ook de allerlaatste schimmelsporen gedood. De meeste huidinfecties zijn na 2 tot 4 weken genezen. Bij voetschimmel kan het ongeveer 6 weken duren voordat de infectie weg is. Schimmelinfecties van de nagel zijn hardnekkiger: houd rekening met een maand of 8.

Daktarin Crème
Gemakkelijk om schimmelinfecties te behandelen van de huid. Bijvoorbeeld bij infecties zoals zwemmerseczeem, voetschimmel of candida.

Miconazol vaginale capsules en vaginaalcrème

Speciaal voor de behandeling van vaginale schimmelinfecties zijn er miconazol vaginaalcrème en vaginale capsules.

  • De capsules worden voor het slapengaan in de vagina ingebracht, waarna de inhoud (miconazol crème) vrijkomt. De vaginale capsule hoeft meestal maar eenmalig te worden gebruikt. Soms schrijft een arts een driedaagse kuur voor. De capsules worden soms ook voorgeschreven als profylaxe (om een herhaling van vaginale schimmelinfecties te voorkomen). In dat geval moet je de capsule gedurende een aantal maanden eenmaal per week gebruiken.
  • De vaginaalcrème wordt geleverd met speciale applicators. Hiermee breng je de crème aan in de vagina. De crème moet meestal twee weken achtereen iedere avond worden gebruikt.

Let op! De werkzame stof kan het rubber in condooms aantasten. Hierdoor kunnen condooms sneller scheuren. Gebruik daarom eventueel aanvullende anticonceptie tot 3 dagen na het gebruik van het medicijn. Miconazol capsules en vaginaalcrème werken minder goed tijdens de menstruatie. Gebruik het daarom liever als je niet (of als je minder hevig) ongesteld bent.

Miconazol poeder

Voetschimmel poeder
Daktarin strooipoeder (aff.)

Er is ook strooipoeder met miconazol, zoals Daktarin strooipoeder (aff.). Het poeder doodt de schimmels en schimmelsporen op de huid, maar ook in sokken en schoenen. Het poeder wordt meestal gebruikt als aanvulling op de behandeling tegen voetschimmel en schimmelinfecties aan de teennagels (kalknagel). Het voorkomt dat je jezelf steeds weer besmet met de schimmel of gist die in je schoenen en sokken overleeft. Strooi het poeder eenmaal per dag in je sokken of schoenen. Blijf dit doen tot en met een week nadat alle symptomen van voetschimmel zijn verdwenen.

Om de schimmelinfectie op de voet zelf aan te pakken, gebruik je meestal een miconazolcrème. Maar je kunt ook poeder gebruiken. Dit is bijvoorbeeld handig als je last hebt van voetschimmel tussen de tenen. Gebruik dit op dezelfde manier als de crème: tot en met een week nadat de infectie is genezen.

 

Daktarin Strooipoeder
Voor behandeling van schimmelinfectie van de huid. Kan gebruikt worden op de huid maar kan ook in de sokken of schoenen, hier dood het ook de schimmels en bacteriën.

Miconazol nagellak

Daktarin Nagellak
Daktarin Nagellak (aff.)

Schimmelnagels kun je behandelen met nagellak op basis van miconazol, zoals Daktarin nagellak (aff.). De nagellak dringt diep door in de nagelplaat en werkt daarom vaak beter dan een crème. Breng de miconazol nagellak een- tot tweemaal daags aan op de kalknagel. Verwijder het oude laagje nagellak voordat je het middel opnieuw aanbrengt. Blijf de antischimmelnagellak gebruiken totdat de geïnfecteerde nagel helemaal weg is. Dat duurt vrij lang: waarschijnlijk moet je dit middel gedurende zo’n 7 maanden dagelijks aanbrengen.

 

Daktarin Nagellak
Voor behandeling van kalknagels. De nagellak behandelt en herstelt de schimmelinfectie van de nagel. Eenvoudig in gebruik.

Miconazol gel om in te nemen

Bij schimmelinfecties van de mond, keel of slokdarm, of bij schimmelinfecties van het maagdarmkanaal kan een arts een gel op basis van miconazol voorschrijven. Heb je last van spruw, dan moet je de gel een poosje in de mond houden voordat je het doorslikt. Bij infecties van de slokdarm, maag of darmen kun je de gel direct doorslikken. Een kuur met miconazol gel duurt meestal enkele weken.

Geeft miconazol bijwerkingen?

De werkzame stof miconazol wordt meestal goed verdragen. Bij gebruik op de huid of in de vagina kan er soms wat huidirritatie optreden. Bij inwendig gebruik (miconazol gel) kun je last krijgen van maagdarmklachten, zoals een droge mond of misselijkheid. Heb je veel last van miconazol bijwerkingen of zijn de bijwerkingen ernstig, neem dan contact op met een arts of apotheker.

Wie mag miconazol niet gebruiken?

Miconazol kan de werking van bepaalde antistollingsmiddelen (‘bloedverdunners’) versterken. Overleg met een arts als je het antischimmelmiddel miconazol wilt gebruiken terwijl je fenprocoumon of acenocoumarol slikt. Gebruik bij kinderen antischimmelmedicijnen met miconazol altijd uitsluitend op advies van een arts.

Is miconazol geschikt voor zwangere vrouwen en bij het geven van borstvoeding?

Je kunt miconazol zonder bezwaar gebruiken als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Lees wel altijd voor gebruik de bijsluiter en houd je aan de voorgeschreven dosering. Bij twijfel kun je het beste een arts raadplegen.

Is miconazol zonder recept verkrijgbaar?

Veel antischimmelmedicijnen met miconazol zijn zonder recept verkrijgbaar bij de drogist. Het gaat dan om crème voor op de huid, strooipoeder en nagellak. > Bekijk hier het assortiment (aff.). Voor miconazol gel om in te nemen, en voor miconazolcrème of capsules tegen vaginale schimmelinfecties heb je meestal wel een recept nodig. Wil je een antischimmelmedicijn tegen vaginale schimmelinfecties zonder recept kopen? Dan kun je bij de drogist terecht voor vaginale crème of capsule op basis van clotrimazol (aff.). Lees voor gebruik altijd de bijsluiter of vraag advies aan de drogist of apotheker!

Bronnen en referenties
Gemakkelijk om schimmelinfecties te behandelen van de huid. Bijvoorbeeld bij infecties zoals zwemmerseczeem, voetschimmel of candida.
Gemakkelijk om schimmelinfecties te behandelen van de huid. Bijvoorbeeld bij infecties zoals zwemmerseczeem, voetschimmel of candida.
Voor behandeling van schimmelinfectie van de huid. Kan gebruikt worden op de huid maar kan ook in de sokken of schoenen, hier dood het ook de schimmels en bacteriën.
Voor behandeling van kalknagels. De nagellak behandelt en herstelt de schimmelinfectie van de nagel. Eenvoudig in gebruik.