Schimmelinfectie voorkomen met een gezonde leefstijl

Een goede weerstand is je belangrijkste wapen in de strijd tegen schimmelinfecties. Dat betekent dat je de kans op een schimmelinfectie verkleint door middel van een gezonde leefstijl. Houd je weerstand op peil door de juiste dingen te eten en regelmatig te bewegen. Daarnaast is het belangrijk om je huid goed te verzorgen. De volgende tips verbeteren je weerstand en helpen zo schimmelinfecties te voorkomen.

Schimmelinfecties voorkomen met prebiotica

Je weerstand wordt grotendeels geregeld vanuit je darmen. Daar leven biljoenen goede en slechte darmbacteriën die samen je microbioom (darmflora) vormen. De goede darmbacteriën moet je te vriend houden; die zorgen er namelijk voor dat eventuele ziekteverwekkers zo snel mogelijk onschadelijk worden gemaakt. De samenstelling van je darmflora wordt grotendeels bepaald door wat je eet. Aan suikerrijke en/of vezelarme voeding hebben je goede darmbacteriën niks. Sterker nog, daar profiteren alleen je schadelijke darmbacteriën van, wat de kans op een schimmelinfectie alleen maar verhoogt. Waar je goede darmbacteriën (en dus je weerstand) wel blij van worden: prebiotica.

Zo eet je meer prebiotica

Prebiotica
Prebiotica zijn onverteerbare voedingsvezels, deze vind je in groenten, fruit, noten, peulvruchten en volkorenproducten

Prebiotica zijn onverteerbare voedingsvezels, zoals inuline, pectine, fructo-oligosacchariden, galacto-olichosacchariden en glucanen. Deze stoffen vind je in groenten, fruit, noten, peulvruchten en volkorenproducten. Prebiotica zijn voedsel voor je goede darmbacteriën. Zorg er dus voor dat je hier lekker veel van binnenkrijgt, dan ondersteun je je weerstand optimaal. Een paar tips:

  • Probeer bij het ontbijt en de lunch ook wat groenten te eten. Paar plakjes komkommer op je broodje kaas. Wat reepjes paprika in je broodtrommel. Een sinaasappeltje bij je ontbijt. Kleine moeite, groot verschil!
  • Maak er een gewoonte van om bij elke avondmaaltijd (naast je ‘gewone’ groenten) een flinke portie sla en/of rauwkost te eten.
  • Verwissel snoep, koek en chips voor ongezouten en ongebrande noten. Of rooster kikkererwten uit blik in de oven en bestrooi ze met wat paprikapoeder. Lekker!
  • Geen fruit-/groenteliefhebber? Schakel over op smoothies! Meng een banaan of kiwi in de blender met wat yoghurt, en je hebt een gezonde shake. Voeg eventueel wat rauwe spinazie of gekookte bieten toe. Deze groenten hebben niet zo’n uitgesproken smaak maar geven je smoothie een spectaculaire kleur én zitten boordevol prebiotica.
  • Vind je het echt lastig om meer groenten en fruit te eten, dan kan een voedingssupplement – bekijk aanbod (aff.) – van pas komen. Let erop dat je een product met prebiotica neemt in plaats van probiotica. Probiotica zijn geen vezels maar levende bacteriën die je darmflora aanvullen, maar niet voeden. Probiotica kunnen bijvoorbeeld nuttig zijn na een antibioticakuur. Er zijn ook voedingssupplementen die zowel prebiotica als probiotica bevatten.

Schimmelinfectie voorkomen met een gezonde huid

Huid verzorgen
Een droge huid beschadigt sneller, verzorg je huid dus goed

Terwijl je darmflora schimmels en gisten van binnenuit bestrijden, kun je aan de buitenkant ook een handje helpen. Schimmelinfecties op de huid en slijmvliezen voorkom je door je huid sterk en gezond te houden. Deze tips kunnen je hierbij helpen:

  • Bescherm je huid zoveel mogelijk tegen vocht. Zorgvuldig (maar zachtjes) afdrogen na het douchen, baden en zwemmen is bijvoorbeeld heel belangrijk. Sla vooral huidplooien en de huid tussen de tenen niet over!
  • Heb je last van zweetvoeten, loop dan zoveel mogelijk op sokken of blote voeten. Zo blijven je voeten langer droog, en dat voorkomt zwemmerseczeem, oftewel voetschimmel.
  • Draag slippers in zwembaden, de sportschool en de sauna om te voorkomen dat je een schimmelnagel en voetschimmel oploopt.
  • Houd je huid soepel met een lekkere bodycrème. Vooral in de winter, als de lucht erg droog is, is dit geen overbodige luxe! Een droge huid beschadigt sneller, waardoor schimmels en gisten meer kans krijgen om de bovenste huidlaag binnen te dringen. Bekijk hier het assortiment huidverzorgingsproducten > (aff.)
  • Was je huid niet met zeep. Vooral slijmvliezen zijn gevoelig voor irriterende stoffen zoals zeep en parfum. Spoel de vagina en penis dan ook het liefst gewoon met lauw water. Zo voorkom je een vaginale candida-infectie of candida balanitis (schimmelinfectie aan de penis).

Schimmelinfectie voorkomen? Meer bewegen!

Fietsen
Ga als het even kan lekker buiten bewegen

Bij een gezonde leefstijl hoort ook beweging. Door je hartslag te verhogen en je spieren te trainen, verhoog je je weerstand. Geen fan van de sportschool? Ook ‘gewoon’ bewegen is prima! Ga bijvoorbeeld iedere dag een blokje om, neem vaker de trap en doe boodschappen op de fiets in plaats van met de auto.

Ga als het even kan lekker buiten bewegen. Als je huid wordt blootgesteld aan zonlicht, maakt je lichaam namelijk vitamine D aan. Deze vitamine is belangrijk voor een goed werkend immuunsysteem. Kom je weinig buiten, dan kun je een voedingssupplement met vitamine D nemen. Dit wordt sowieso aanbevolen voor ouderen en iedereen die niet genoeg zonlicht op de huid krijgt (bijvoorbeeld door weinig, of alleen met volledig bedekte huid buiten te komen). Bekijk hier het aanbod voedingssupplementen met vitamine D > (aff.)

Verhoog je weerstand tegen schimmelinfecties door minder te stressen

Teveel stress is niet goed voor je weerstand, en verhoogt daarmee dus ook de kans op ziekten. Wil je een schimmelinfectie voorkomen, dan is het dus beter om je niet zo druk te maken. Je agenda minder volproppen is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar wel een aanrader. Mindfulness, yoga en andere ‘zen’-cursussen kunnen je ook helpen om wat beter te relaxen.

Minder vatbaar voor schimmels door goed te slapen

Ook belangrijk: genoeg slapen. Je lichaam herstelt zich tijdens je slaap. Als je iedere nacht maar vijf uurtjes pakt, is dat niet voldoende. Je weerstand heeft daaronder te lijden, en dat maakt je vatbaarder voor ziekten. Wil je een schimmelinfectie voorkomen, dan zorg je dus voor voldoende nachtrust. Een paar tips:

  • Blijf ’s avonds niet te lang naar je iPad, televisie of mobiel staren. Door het felle, blauwe licht van die apparaten voel je je minder snel moe en ga je dus later naar bed of val je minder snel in slaap.
  • Zorg voor een koele, donkere slaapkamer. Raampje op een kier, gordijnen dicht dus!

Schimmelinfectie voorkomen: minder medicijnen slikken

Met een gezonde leefstijl ben je minder vatbaar. Niet alleen voor schimmelinfecties, maar ook voor andere aandoeningen, zoals bacteriële infecties. Je hebt dan dus ook minder snel medicijnen nodig. Dat is fijn, want van bepaalde geneesmiddelen, zoals antibiotica, kun je ook weer gevoeliger worden voor een schimmelinfectie. En zo is het cirkeltje rond.

Bronnen en referenties