Terbinafine wordt vaak gebruikt bij schimmelinfecties op de huid. Het is verkrijgbaar onder de merknaam Lamisil, maar ook als generiek (merkloos) antischimmelmiddel. Wat doet terbinafine precies, hoe gebruik je het en geeft dit antischimmelmedicijn bijwerkingen?
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Hoe werkt terbinafine?
De werkzame stof terbinafine beschadigt de celwand bij diverse schimmel- en gistsoorten. Hierdoor wordt de groei van de schimmel of gist geremd, en worden sommige schimmelsoorten zelfs gedood. Terbinafine werkt daardoor over het algemeen wat sneller dan miconazol, een antischimmelmiddel dat de groei van de meeste schimmels of gisten alleen afremt.
Bij welke schimmelinfecties gebruik je terbinafine?
Terbinafine wordt gebruikt bij verschillende soorten gist- en schimmelinfecties van de huid en nagels, zoals:
- Pityriasis versicolor. Dit is een gistinfectie die kleine donkere of lichte vlekjes op de huid veroorzaakt. De vlekjes kunnen jeuken of branderig aanvoelen.
- Hoofdschimmel. Deze aandoening gaat gepaard met haaruitval en ronde, witte plekken op de hoofdhuid.
- Voetschimmel. Je herkent deze aandoening aan jeuk, rode vlekken en/of schilfering onder of rond de voetzolen of tussen de tenen. Lees hier meer over schimmelinfecties aan de voet.
- Schimmelnagel (kalknagel). Een kalknagel is dik en brokkelig en krijgt een andere kleur. Lees meer over de kenmerken van kalknagels.
Hoe moet je terbinafine gebruiken?
Het antischimmelmiddel terbinafine is verkrijgbaar als crème, oplossing en spray voor op de huid. Voor inwendig gebruik zijn er terbinafinetabletten. Terbinafine wordt als volgt gebruikt:
Terbinafine crème en spray voor op de huid.
De crème en spray met terbinafine gebruik je bij schimmelinfecties op de huid. Smeer of spuit het medicijn een- tot tweemaal daags dun op de aangedane plekken. Behandel ook ongeveer 2 centimeter van de omliggende huid: hier kunnen zich ook schimmeldraden bevinden. Blijf het product gebruiken totdat de huid volledig genezen is. Bij de meeste huidinfecties duurt dat gemiddeld (afhankelijk van de soort infectie) 1 tot 4 weken.
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Terbinafine oplossing
Deze vloeistof is vooral geschikt voor de behandeling van voetschimmel (zwemmerseczeem). Je hoeft de terbinafine oplossing slechts eenmaal te gebruiken. De vloeistof vormt dan een film over de huid, waardoor de werkzame stof optimaal kan intrekken. Je gebruikt de terbinafineoplossing als volgt:
- Was en droog de handen en voeten zorgvuldig;
- Breng met de vingers de vloeistof aan op allebei de voeten (ook als je maar aan een voet klachten hebt! De schimmel kan zich namelijk ook op de andere voet bevinden zonder dat je het merkt). Zorg ervoor dat de vloeistof ook tussen de tenen en aan de randen van de voetzool komt;
- Laat de oplossing goed drogen (ongeveer 2 minuten) voordat je je sokken weer aantrekt;
- Maak de voeten de eerste 24 uur niet nat.
Terbinafine tabletten
Artsen schrijven de tabletten met terbinafine voor bij hardnekkige of ernstige schimmelinfecties van de huid of nagels. De werkzame stof wordt dan via het spijsverteringsstelsel opgenomen in het bloed, waarna het de schimmel van binnenuit bestrijdt. De voorkeur gaat echter altijd uit naar een lokale behandeling (crème, spray of oplossing) omdat dat minder bijwerkingen geeft.
Je gebruikt de terbinafinetabletten als een kuur van enkele weken. Maak de kuur helemaal af. Ook als je geen last meer hebt van de schimmel maar de tabletten nog niet op zijn. Zo voorkom je dat er schimmelsporen achterblijven en de infectie terugkomt.
Meestal hoef je de tablet(ten) maar eenmaal per dag in te nemen. Een arts bepaalt de dosering en de duur van de kuur.
Geeft terbinafine bijwerkingen?
Als je terbinafine gebruikt, kun je soms last krijgen van bijwerkingen.
Terbinafine bijwerkingen bij gebruik op de huid
Bij gebruik op de huid kan er soms wat huidirritatie optreden. Op de plekken die je behandeld hebt, krijg je dan last van een branderig gevoel of jeuk. De meeste mensen verdragen terbinafine op de huid echter zonder problemen.
Terbinafine bijwerkingen bij inwendig gebruik
Gebruik je de terbinafine tabletten, dan is er een kans op bijwerkingen als maagdarmklachten. Sommige mensen worden bijvoorbeeld misselijk, hebben minder eetlust of krijgen buikpijn of diarree. Als je de tablet inneemt met wat voedsel, krijg je hier minder snel last van. Andere bijwerkingen van terbinafine tabletten zijn onder andere spier- en gewrichtspijn, huiduitslag, hoofdpijn en leveraandoeningen.
Heb je veel last van terbinafine bijwerkingen of gaat het om ernstige bijwerkingen, overleg dan met een arts of apotheker. In de bijsluiter van het medicijn vind je meer informatie over de mogelijke bijwerkingen.
Wanneer mag je terbinafine niet gebruiken?
Je mag dit antischimmelmiddel niet gebruiken als je overgevoelig bent voor terbinafine of voor een van de hulpstoffen in het medicijn.
Mensen die lijden aan een ernstig verminderde nierfunctie of een leveraandoening mogen de terbinafinetabletten niet gebruiken.
Gebruik terbinafine bij kinderen altijd in overleg met een arts. Terbinafinetabletten zijn niet geschikt voor kinderen jonger dan 2 jaar.
De terbinafinetabletten hebben een wisselwerking met een paar andere medicijnen, zoals bepaalde antidepressiva en een middel tegen epilepsie. Een arts weet welke geneesmiddelen je beter niet kunt combineren met terbinafinetabletten. Ook in de bijsluiter vind je hier meer informatie over.
Is terbinafine geschikt voor zwangere vrouwen en bij het geven van borstvoeding?
Ben je zwanger of wil je dat binnenkort worden, overleg dan met een arts over het gebruik van terbinafine.
Geef je borstvoeding, dan kun je terbinafine voor op de huid gewoon gebruiken. Bij gebruik op of rond de tepel moet je de crème wel altijd eerst eraf wassen voordat je je kind aanlegt.
De terbinafinetabletten mag je niet gebruiken als je borstvoeding geeft. Het medicijn komt namelijk in de moedermelk terecht en dat zou eventueel schadelijk kunnen zijn voor je kindje.
Is terbinafine zonder recept verkrijgbaar?
Een aantal antischimmelmedicijnen op basis van terbinafine zijn zonder recept verkrijgbaar bij de drogist. Het gaat dan om de crème, spray en oplossing. > Bekijk hier het assortiment (aff.). Voor terbinafinetabletten heb je wel een recept van een arts nodig.
Lees voor gebruik altijd de bijsluiter of vraag advies aan de drogist of apotheker!
- https://www.apotheek.nl/medicijnen/terbinafine-op-de-huid#!
- https://www.apotheek.nl/medicijnen/terbinafine-tabletten?product=terbinafine#!
- https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/preparaatteksten/t/terbinafine__systemisch_#contra-indicaties
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij