Is een schimmelinfectie besmettelijk?

Jakkes, je partner heeft een schimmelinfectie aan de huid, nagels, voeten, geslachtsdelen of in de mond. En nu: mondkapje op en apart slapen totdat het over is? Of is een schimmelinfectie niet besmettelijk? In dit artikel lees je meer over de vraag of schimmels wel of niet overdraagbaar zijn.

Vaginale schimmelinfectie testen

Vaginale schimmelinfectie testen

Een vaginale schimmelinfectie komt vaak voor. Als je hier al eens eerder mee te maken hebt gehad, herken je de klachten meestal wel. Heb je nog nooit eerder een schimmelinfectie in de vagina gehad, dan twijfel je misschien. Hoe weet je of je een vaginale schimmelinfectie hebt? Er zijn verschillende vaginale schimmelinfectie testen die kunnen … Lees meer

Liesschimmel: symptomen, behandelen en voorkomen

Liesschimmel

Last van jeuk en rode plekken in (een van) de liezen? Het kan liesschimmel zijn. Een schimmelinfectie in de lies komt wel vaker voor. Het geeft vervelende klachten, maar is doorgaans goed te behandelen. In dit artikel lees je meer over de symptomen en behandeling van liesschimmel. Ook geven we tips om liesschimmel te voorkomen.

Handschimmel – of is het toch iets anders?

Handschimmel

Een handschimmel is een veelvoorkomende schimmelinfectie die voor jeuk en irritatie kan zorgen. Hoe kun je handschimmel herkennen, en misschien nog belangrijker: hoe kun je het tegengaan?

Schimmelinfectie door medicijngebruik

Medicijnen

Een schimmelinfectie kan verschillende oorzaken hebben. Een daarvan is medicijngebruik. Welke geneesmiddelen kunnen een schimmelinfectie als bijwerking hebben en wat kun je doen om dat te voorkomen?

Is het een vaginale schimmelinfectie of een soa?

Soa of vaginale schimmelinfectie

Een vaginale schimmelinfectie geeft klachten zoals afscheiding en jeuk. Maar die symptomen kunnen ook duiden op een seksueel overdraagbare aandoening (soa), oftewel een geslachtsziekte. Hoe weet je of je een vaginale schimmelinfectie of een soa hebt? En welke soa kan dat dan eventueel zijn?

Invasieve schimmelinfectie (schimmelinfectie in de organen)

Invasieve schimmelinfectie

Het komt gelukkig niet vaak voor, maar in principe kan een schimmelinfectie in de organen ontstaan. De schimmel dringt dan via de slijmvliezen of huid door in de bloedbaan en kan dan bijvoorbeeld de longen, het hart of de hersenen bereiken. Deze ernstige aandoening heet een invasieve schimmelinfectie, oftewel een gegeneraliseerde schimmelinfectie.

Schimmelinfectie en diabetes

Schimmel door diabetes

Diabetici hebben meer kans op het ontwikkelen van een schimmelinfectie. Hoe komt dat, wat zijn de gevolgen, en wat kun je eraan doen om een schimmelinfectie te voorkomen als je suikerziekte hebt?