Vaginale schimmelinfectie testen

Een vaginale schimmelinfectie komt vaak voor. Als je hier al eens eerder mee te maken hebt gehad, herken je de klachten meestal wel. Heb je nog nooit eerder een schimmelinfectie in de vagina gehad, dan twijfel je misschien. Hoe weet je of je een vaginale schimmelinfectie hebt? Er zijn verschillende vaginale schimmelinfectie testen die kunnen helpen.

Schimmelinfectie is eigenlijk candida-infectie

In de vagina leven veel verschillende schimmels en gisten. Dat hoort zo. Deze organismen zorgen er met elkaar voor dat de vagina gezond blijft. Maar soms raakt het evenwicht tussen de aanwezige schimmels en gisten uit balans. Een bepaalde bacterie- of gistsoort gaat dan woekeren. En dat geeft vervelende vaginale klachten.

De gistsoort die vaak de overhand krijgt, is de candida albicans. Om deze reden wordt zo’n infectie ook vaak Candida-infectie genoemd. Er zijn talloze redenen waarom je opeens meer Candida-gist in je vagina hebt. Het kan bijvoorbeeld te maken hebben met je hormonen (sommige vrouwen zijn gevoeliger voor een candida-infectie tijdens de zwangerschap of de overgang), met je immuunsysteem of met een te grondige hygiëne.

Hoe herken je een vaginale schimmelinfectie?

Je herkent een schimmelinfectie doorgaans aan de volgende symptomen:

  • jeuk of irritatie in of rond de vagina;
  • Toegenomen, witgekleurde afscheiding (dit wordt ook wel witte vloed genoemd);
  • De vaginale afscheiding kan soms wat brokkelig van structuur zijn;
  • Soms kun je last krijgen van jeuk aan de schaamlippen. De huid kan dan ook rood zijn.

Heb je last van deze candida-infectie symptomen, dan kan het pijnlijk zijn om te vrijen.

Heb ik een vaginale schimmelinfectie?

Er zijn verschillende manieren om zeker te weten of je een vaginale schimmelinfectie hebt. Zo kun je bijvoorbeeld naar de huisarts gaan. Hij of zij kan dan bekijken wat er aan de hand is. Soms maakt de arts een uitstrijkje om de afscheiding te laten onderzoeken in het laboratorium. Daarmee worden andere aandoeningen die lijken op een vaginale schimmelinfectie uitgesloten.

Zelf vaginale schimmelinfectie testen

Een andere mogelijkheid: jezelf op een vaginale schimmelinfectie testen. Tegenwoordig zijn er diverse thuistesten voor vaginale schimmelinfecties verkrijgbaar. Hiermee kun je in alle rust en privacy kijken of je een candida-infectie hebt. Voor veel vrouwen is dit een prettige optie, omdat ze het toch wat ongemakkelijk vinden om met vaginale klachten naar de huisarts te gaan.

Canesten Gyno Test
Canesten Gyno Test (aff.)

De Canesten Gyno Test is een van die vaginale schimmelinfectie testen. Kijk hier voor meer informatie over deze zelftest (aff.). De test werkt heel eenvoudig: met een soort wattenstaafje neem je bij jezelf wat slijm af. De tip van het staafje controleert dan direct de zuurgraad van de afscheiding. Dit geeft namelijk een goede indicatie voor de aanwezigheid van een candida-infectie. Daarnaast worden er in de bijsluiter vragen gesteld over de samenstelling en geur van de afscheiding. Aan de hand van al deze gegevens kun je een diagnose stellen. De test controleert bovendien ook op trichomonas en bacteriële vaginose. Dit zijn twee andere aandoeningen die vaginale klachten kunnen veroorzaken.

Testjezelf.nu Candida Check
Testjezelf.nu Candida Check (aff.)

Er zijn ook andere zelftesten die je kunt overwegen. Deze controleren echter meestal alleen op schimmelinfectie en niet op andere veelvoorkomende problemen. De Testjezelf.nu Candida Check is bijvoorbeeld een optie. Deze thuistest stelt binnen 10 minuten vast of je last hebt van een candida-infectie. Deze test vind je hier > (aff.)

Diagnose vaginale schimmelinfectie

Blijkt uit de zelftest dat er inderdaad sprake is van een schimmelinfectie, dan kun je een schimmeldodend middel voor de vagina aanschaffen. Deze geneesmiddelen bevatten meestal Miconazol. Vaginale schimmelinfectie testen zijn zonder recept verkrijgbaar, net als de meeste antischimmelmedicijnen. Bekijk hier het aanbod (aff.).

Blijven je klachten aanhouden of zijn ze erg hevig, ga dan wel even langs de huisarts. Doe dat ook als de thuistest wijst op een andere aandoening, zoals trichomonas. De huisarts kan dan andere medicijnen voorschrijven. Uiteraard ga je ook naar de huisarts als je het niet vertrouwt of als je je zorgen maakt.

Bronnen en referenties