Jakkes, je partner heeft een schimmelinfectie aan de huid, nagels, voeten, geslachtsdelen of in de mond. En nu: mondkapje op en apart slapen totdat het over is? Of is een schimmelinfectie niet besmettelijk? In dit artikel lees je meer over de vraag of schimmels wel of niet overdraagbaar zijn.
Schimmels en gisten zijn overal
We vallen maar meteen met het goede nieuws in huis: de meeste schimmelinfecties zijn in principe niet besmettelijk. De schimmels en gisten die de klachten veroorzaken, zijn namelijk overal aanwezig. Ze leven op onze huid, in onze darmen, zitten op onze spullen en zweven door de lucht. Wat dat betreft is er dus geen sprake van een onbekende ziektekiem. Fijn om te weten, maar hoe komt het dan dat je er toch een infectie van kunt krijgen?
Een gezonde huid is je beste verdediging
De term ‘in principe’ zegt het al: er zit een addertje onder het gras. Schimmels en gisten kunnen weinig kwaad zolang ze zich niet kunnen uitbreiden. Daarvoor heb je echter wel een goede barrière nodig: een gezonde huid en gezonde slijmvliezen.
Een gave, sterke huid is niet erg gevoelig voor schimmelinfecties. Maar is je vel ergens verweekt of beschadigd, dan vormt dat een zwakke plek. Daar kunnen schimmels en gisten dus toeslaan. Vandaar dat voetschimmel vooral voorkomt bij mensen die vaak zwemmen (vandaar de bijnaam zwemmerseczeem) of die last hebben van zweetvoeten. Vocht en warmte verweekt namelijk de huid.
Schimmels op je slijmvliezen
Ook je slijmvliezen vormen een barrière tegen schimmels. Op je slijmvliezen leeft een volkje dat bestaat uit gisten, schimmels en bacteriën die elkaar allemaal in evenwicht houden. Krijgt een van deze organismen de overhand, dan kan er een infectie ontstaan. Een vaginale schimmelinfectie (candida-infectie) is daar een goed voorbeeld van. Als de vagina gewassen wordt met zeep tast dat de zuurgraad van de vagina aan. Daardoor kunnen bepaalde schimmels zich sneller uitbreiden.
En hoe zit het dan met schimmelinfecties in de mond? Spruw, zoals het ook wel wordt genoemd, kan bijvoorbeeld ontstaan door een slecht passend kunstgebit. Hierdoor ontstaan er kleine beschadigingen in het tandvlees, dat ook behoort tot de slijmvliezen. Een schimmel kan dan makkelijk doordringen en problemen geven. Maar ook bij schimmels in de mond spelen medicijngebruik en je algehele weerstand een belangrijke rol.
Voor wie is een schimmelinfectie besmettelijk?
Bij sommige mensen is de huidweerstand kwetsbaar omdat ze medicijnen gebruiken die de algehele weestand onderdrukken. Chemokuren zijn daar berucht om. Maar ook geneesmiddelen op basis van corticosteroïden, zoals pufjes tegen luchtwegontstekingen. Ook bepaalde ziekten kunnen je weerstand ondermijnen, zoals aids of diabetes (suikerziekte). Bejaarden hebben sowieso een zwakker immuunsysteem en zijn daardoor gevoeliger voor een schimmelinfectie.
Er is een soort schimmelinfectie die wel erg besmettelijk is: hoofdschimmel. Volwassenen zullen echter niet zo snel een besmetting oplopen; hoofdschimmel komt vooral voor bij jonge kinderen in de basisschoolleeftijd. Ook hier geldt echter dat volwassenen met een kwetsbaar immuunsysteem meer risico lopen.
Kun je vrijen met iemand die een schimmelinfectie heeft?
Schimmelinfecties zijn dus niet besmettelijk, ook niet als ze op de geslachtsdelen zitten. Een schimmelinfectie wordt daarom niet gezien als seksueel overdraagbare aandoening (soa). Je zou dus gewoon kunnen vrijen. Of je er zin in hebt, is natuurlijk een tweede. Bij een vaginale schimmelinfectie heb je meestal last van jeuk en een branderig gevoel in de vagina. Datzelfde geldt trouwens voor balanitis, een schimmelinfectie van de eikel: jeuk en/of pijn. Seks is dan gewoon niet prettig.
Iets anders waar je rekening mee moet houden: antischimmelcrèmes kunnen het rubber van condooms aantasten. Die worden daardoor minder betrouwbaar. Nog een reden om geslachtsgemeenschap even uit te stellen.
Hoe voorkom je schimmelinfecties?
Een goede weerstand is belangrijk voor een gezonde huid. Een aangepaste leefstijl helpt daarbij! Ga op tijd naar bed, eet gezond en zorg voor voldoende beweging. Zorg ook goed voor je huid. Gebruik liever geen zeep, sta niet uren onder een gloeiendhete douche en draag katoenen kleding. Krijg je toch last van een schimmel? Er zijn medicijnen die klachten als jeuk, rode vlekken en schilfers kunnen verminderen. Heb je hevige klachten of gaat het om een hardnekkige schimmel, overleg dan even met de huisarts.
- https://www.thuisarts.nl/huidschimmel/ik-heb-huidschimmel
- https://www.apotheek.nl/klachten-ziektes/schimmelinfecties-van-de-huid#wat-is-schimmelinfecties-van-de-huid
- https://www.huisarts.nl/candida-infectie-is-het-besmettelijk/