Een vaginale schimmelinfectie geeft klachten zoals afscheiding en jeuk. Maar die symptomen kunnen ook duiden op een seksueel overdraagbare aandoening (soa), oftewel een geslachtsziekte. Hoe weet je of je een vaginale schimmelinfectie of een soa hebt? En welke soa kan dat dan eventueel zijn?
Vaginale schimmelinfectie kan lijken op een soa
Een vaginale schimmelinfectie komt vaak voor. De meeste vrouwen krijgen er vroeger of later een keer mee te maken. Eigenlijk is niet een schimmel hier de boosdoener, maar een gistsoort. De candida albicans om precies te zijn. Dit is een van de vele organismen die van nature voorkomen in en rond de vagina. Als candida de overhand krijgt, dan kunnen er typische klachten ontstaan. Je krijgt dan bijvoorbeeld last van brokkelige, witte afscheiding. Ook roodheid, jeuk of irritatie aan de vagina en/of schaamlippen komen vaak voor. Sommige soa’s geven soortgelijke klachten, maar worden veroorzaakt door een andere ziekteverwekker.
Welke soa lijkt op vaginale schimmelinfectie?
De geslachtsziekten die min of meer dezelfde klachten als een vaginale schimmelinfectie geven, zijn:
- trichomonas
- chlamydia
- herpes genitalis
- gonorroe
Deze aandoeningen worden overgedragen via onveilige seks. Je kunt ze dus oplopen als je vrijt zonder condoom. Bij een vaginale schimmelinfectie is dat niet het geval. Nog een verschil: een schimmelinfectie wordt behandeld met antischimmelmedicijnen (aff.) zoals miconazol of fluconazol. Bij een soa schrijft een arts vaak een ander soort medicijn voor, zoals een antibioticum of een antiviraal middel.
Hoe herken je een soa die lijkt op een schimmelinfectie?
Afgezien van het feit dat een vaginale schimmelinfectie niet seksueel overdraagbaar is, zijn er meer verschillen. Soa’s die lijken op een schimmelinfectie geven vaak de volgende symptomen:
Trichomonas
De soa trichomonoas wordt veroorzaakt door een parasiet. Symptomen zijn een rode en geïrriteerde vagina. Ook kun je last hebben van geelgroene, vies ruikende afscheiding. Soms heb je pijn bij het plassen en/of schuimende urine. Een arts kan trichomonas behandelen met medicijnen.
Chlamydia
Chlamydia is een bacteriële infectie. Symptomen van deze soa: afscheiding die afwijkt van de normale kleur, geur of hoeveelheid. Ook tussentijds bloedverlies en een branderig gevoel bij het plassen komen voor. Artsen behandelen een chlamydiabesmetting met een antibioticakuur. Chlamydia kan in een later stadium onder andere leiden tot verminderde vruchtbaarheid. Een tijdige behandeling is dus heel belangrijk!
Herpes genitalis
Het herpesvirus komt vaak voor. Je kunt er onder andere een koortslip van krijgen. Maar er is ook een variant die klachten geeft aan de geslachtsdelen. De symptomen van herpes genitalis bij vrouwen zijn vooral jeuk en irritatie aan de vagina. Daarnaast kun je last krijgen van rode vlekjes en/of zweertjes op de slijmvliezen van de vagina, de anus of in de mond. Ook pijn bij het plassen kan voorkomen. Medicijnen kunnen de herpesaanval in hevigheid verminderen. Het virus blijft echter altijd in het lichaam aanwezig en kan dus opnieuw actief worden.
Gonorroe
Bij de soa gonorroe krijgen vooral mannen klachten. Bij vrouwen verloopt deze bacteriële infectie vaak ongemerkt. Zijn er wel klachten, dan gaat het vaak om vaginale afscheiding die vies ruikt en er pus-achtig uitziet. Andere symptomen van gonorroe zijn pijn bij het plassen en tussentijds bloedverlies. Soms krijg je last van opgezette klieren. Gonorroe wordt behandeld met een antibioticakuur. Het is belangrijk dat je je laat behandelen. Gonorroe kan in een later stadium namelijk ernstige complicaties geven, zoals onvruchtbaarheid.
Zo voorkom je een soa die lijkt op een schimmelinfectie
Een seksueel overdraagbare aandoening voorkom je eigenlijk alleen door veilig te vrijen. Gebruik dus altijd een condoom (aff.) als je seks hebt. Bij herpes genitalis is de bescherming van een condoom overigens niet 100%. Dit virus kan namelijk ook worden overgedragen via de handen of de mond. Heb je last van klachten die lijken op een soa, ga dan altijd even langs de huisarts. Deze kan onderzoeken of je een schimmelinfectie of een soa hebt en eventueel direct een behandeling starten. Heb je inderdaad een soa te pakken, vergeet dan niet om je (voormalige) bedpartner(s) te waarschuwen. Het is belangrijk dat hij of zij zich ook laat controleren en behandelen!
Vaginale schimmelinfectie of bacteriële vaginose
Een aandoening die lijkt op vaginale schimmelinfectie of een soa, is bacteriële vaginose. Dit is, net als een vaginale schimmelinfectie, géén soa. Je herkent bacteriële vaginose aan toegenomen vaginale afscheiding die grijswit van kleur is en visachtig ruikt. Het verschil met een vaginale schimmelinfectie: je vagina is verder niet rood of geïrriteerd. Bacteriële vaginose wordt veroorzaakt door een aantal bacteriesoorten die de overhand krijgen. Vaak gaat deze aandoening vanzelf over, als de vaginale flora zich herstelt. Bij hevige of langdurige klachten kan een arts medicijnen voorschrijven.
- https://www.soaaids.nl/nl/soas/meest-voorkomende-soas/minder-voorkomende-soas
- https://www.thuisarts.nl/vaginale-afscheiding/ik-heb-bacteri%c3%able-vaginose
- https://www.soaaids.nl/nl/item/seksoa-article/serie-soa-vaginale-aandoeningen-candidiasis-bacteri%C3%ABle-vaginose-en-trichomoniasis