Liesschimmel: symptomen, behandelen en voorkomen

Last van jeuk en rode plekken in (een van) de liezen? Het kan liesschimmel zijn. Een schimmelinfectie in de lies komt wel vaker voor. Het geeft vervelende klachten, maar is doorgaans goed te behandelen. In dit artikel lees je meer over de symptomen en behandeling van liesschimmel. Ook geven we tips om liesschimmel te voorkomen.

Wat is een liesschimmel?

De medische benaming voor schimmel in de liezen is tinea cruris. Liesschimmel wordt veroorzaakt door een van de vele schimmels of gistsoorten die op de huid leven. Schimmels en gisten houden van vochtige, warme plekken. In de huidplooien bij de liezen kunnen ze zich dus prima uitbreiden. Soms dringen ze dieper door in de huid. Dit geeft een infectie, die gepaard gaat met vervelende klachten, zoals jeuk en huidirritatie.

Hoe krijg je liesschimmel?

Bij iedereen leven er schimmels en gisten op de huid. Heb je een gezonde huid en een goede weerstand, dan levert dit meestal geen problemen op. Maar als je huid beschadigd of geïrriteerd is, dan kunnen schimmels op die plek toeslaan en een infectie veroorzaken. De huid in de liezen kan bijvoorbeeld beschadigen als:

  • De plooien langdurig vochtig zijn, bijvoorbeeld door zweet. De huid wordt dan weker en is minder goed beschermd tegen indringers;
  • Je de liezen vaak wast met zeep. Dit kan de natuurlijke beschermlaag van de huid aantasten.
  • Je schurende of knellende kleding draagt, zoals een te strakke broek of ondergoed met een irriterend randje

Wanneer meer risico op liesschimmel?

Liesschimmel komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Dat komt omdat er meer huidplooien zitten tussen het scrotum en de liezen. Ook mensen die zwaarlijvig zijn ontwikkelen sneller een schimmelinfectie in de lies. Dat komt omdat bij hen de huidplooien wat dieper zijn. Daarnaast transpireren mensen met overgewicht over het algemeen wat meer. Liesschimmel kan ook bij warm weer (waardoor je dus meer transpireert) sneller ontstaan. Verder zijn mensen met een verminderde weerstand en mensen met diabetes gevoeliger voor schimmelinfecties in het algemeen.

Liesschimmel symptomen

Een schimmelinfectie in de liezen herken je aan de volgende symptomen:

  • Rode plekken met een schilferende rand;
  • Jeuk en/of een branderig gevoel;
  • Er kunnen ook bultjes of blaasjes ontstaan.
  • Sommige mensen krijgen last van jeuk, schilfering en/of bultjes aan de zijkant van de handen. Dit is een allergische reactie op de schimmelinfectie in de liezen.

Liesschimmel of smetplek?

De symptomen van een schimmelinfectie in de liezen lijken erg op die van een smetplek. In beide gevallen is de huid rood en kun je last hebben van jeuk en/of een schrijnend gevoel. Een smetplek ontstaat als de huid geïrriteerd is door wrijving, warmte en/of vocht. Dit is niet hetzelfde als een schimmelinfectie. Wél is zo’n vochtige smetplek een uitstekende voedingsbodem voor schimmels en gisten. Een smetplek raakt dus extra snel geïnfecteerd met een schimmel.

Het verschil tussen schimmelinfectie en smetplek

Het grote verschil tussen een smetplek en een schimmelinfectie: bij een smetplek is de huid rood, maar zijn de plekken niet begrensd door een schilferende rand. Bij een schimmelinfectie is dat meestal wel het geval. Heb jij klachten die duiden op een liesschimmel maar weet je niet zeker of het een smetplek is? Ga dan even langs de huisarts!

Is liesschimmel besmettelijk?

De schimmelsoorten die liesschimmel en andere schimmelinfecties op de huid veroorzaken, zijn besmettelijk. Maar als je een goede weerstand hebt, en je huid is intact, dan kunnen deze schimmels en gisten weinig kwaad. Wil je een besmetting voorkomen, let dan goed op je persoonlijke hygiëne. Een paar tips:

  • Heb je een voetschimmel te pakken, droog je voeten dan af met een aparte handdoek. Zo voorkom je dat de infectie zich uitbreidt naar de liezen.
  • Leen nooit een gebruikte handdoek van iemand.
  • Was regelmatig je handen en draag slippers in openbare doucheruimten, de sauna of het zwembad.

Overigens kan je een huidschimmel ook oppikken van een huisdier! Heb je een hond of kat die zich vaak krabt, ga er dan mee langs de dierenarts.

Liesschimmel behandelen

Een schimmelinfectie in de lies kun je behandelen met een antischimmelcrème. Je kunt bijvoorbeeld een crème op basis van miconazol gebruiken. Dit geneesmiddel voorkomt dat de schimmel of gist zich verder kan uitbreiden, waardoor de infectie geneest. De werkzame stof miconazol is overigens ook verkrijgbaar als strooipoeder. Het poeder kan helpen om de huid in de liezen wat droger te houden. Miconazol crème en poeder is overigens zonder recept verkrijgbaar bij de drogist. Bekijk hier het aanbod antischimmelmedicijnen op basis van miconazol > (aff.). Lees voor gebruik de bijsluiter.

Zijn je klachten na een aantal weken niet vermindert, of worden ze erger? Overleg dan met een arts. Het kan zijn dat je een ander antischimmelmedicijn nodig hebt.

Schimmelinfectie in de lies voorkomen

De kans op een liesschimmel is kleiner als je de huid in je liezen goed droog houdt en zo min mogelijk irriteert. Een paar tips:

  • Droog de huidplooien in de liezen altijd zorgvuldig af na het douchen/baden/zwemmen.
  • Gebruik bij het wassen liever geen zeep.
  • Draag ondergoed van katoen dat niet knelt of schuurt.
  • Vermijd strakke broeken of kleding van synthetisch materiaal.
  • Zorg voor een goede weerstand. Een gezonde leefstijl kan de kans op huidinfecties helpen te verkleinen.
Bronnen en referenties