Schimmelinfectie en diabetes

Diabetici hebben meer kans op het ontwikkelen van een schimmelinfectie. Hoe komt dat, wat zijn de gevolgen, en wat kun je eraan doen om een schimmelinfectie te voorkomen als je suikerziekte hebt?

Waarom je meer kans hebt op schimmelinfecties bij diabetes

Er is een duidelijk verband tussen schimmelinfecties en diabetes. Mensen met suikerziekte hebben vaker last van klachten als een vaginale schimmelinfectie, schimmelinfecties op de huid en spruw. Dat heeft te maken met een aantal factoren:

  • Gisten zoals de candida albicans kunnen zich bij diabetici sneller uitbreiden door de verhoogde glucosegehalte in het bloed.
  • Als de bloedsuikerspiegel verhoogd is, worden de wanden van de haarvaatjes wat dikker. Hierdoor kunnen de witte bloedlichaampjes (die betrokken zijn bij het bestrijden van een infectie) niet goed werken.
  • Diabetes vermindert de doorbloeding van alle weefsels. Hierdoor kan er sneller een infectie ontstaan.

Stabiele bloedsuiker belangrijk

Toch weten artsen nog altijd niet precies waarom mensen met suikerziekte sneller een schimmelinfectie krijgen. Wat wel bekend is: een stabiele, normale bloedsuiker verkleint de kans op een schimmel- of candida-infectie. Heb je suikerziekte, dan is het dus belangrijk dat je goed bent ingesteld. Controleer ook regelmatig je bloedsuikers, dat kan veel ellende voorkomen.

Schimmelinfecties zijn gevaarlijker bij diabetes

Een schimmelinfectie is nooit leuk, maar bij diabetici brengt deze aandoening extra risico’s met zich mee. Bij mensen met suikerziekte genezen wondjes minder snel. Hierdoor kunnen bacteriën sneller toeslaan, waardoor de wond kan gaan ontsteken. Bij schimmelinfecties is de huid vaak al beschadigd. Zo wordt bij voetschimmel de huid tussen de tenen weker. Of er ontstaan wondjes door te krabben als de schimmelplekken jeuken. Een schimmelinfectie heeft bij diabetici dus altijd extra aandacht nodig.

Controleer regelmatig op schimmelinfecties

Nog een nadeel van diabetes: soms heb je wat minder gevoel in je huid. Daardoor merk je kleine wondjes of huidirritaties vrij laat op. Vervelend, want juist bij diabetes is het belangrijk dat de infectie zo snel mogelijk wordt behandeld om wondinfecties te voorkomen. Controleer je huid dus regelmatig op symptomen van een schimmelinfectie. Een paar tips:

  • Check je voeten (ook tussen je tenen) op losse velletjes, blaasjes of rode vlekken.
  • Controleer je romp, armen en benen op rode vlekken en/of schilfering. Ook jeuk is altijd een reden om je huid goed in de gaten te hebben.
  • Vrouwen met diabetes zijn gevoeliger voor een vaginale candida-infectie. Je herkent de symptomen van een vaginale schimmelinfectie aan klachten als jeuk in en/of rond de vagina en toegenomen afscheiding.
  • Bij mannen kan er sneller candida balanitis (schimmelinfectie aan de penis) ontstaan. Je herkent de symptomen van een schimmelinfectie aan de penis aan witte vlekken op en rond de eikel. Ook kun je last krijgen van jeuk en/of een branderig gevoel bij het plassen.
  • Last van keelpijn, zweertjes in de mond of moeite met slikken? Een schimmelinfectie kan ook in de mond, keel en slokdarm voorkomen. Lees hier meer over de symptomen van mond-, keel- of slokdarmschimmel.

Schimmelinfecties bij diabetes voorkomen

Een schimmelinfectie voorkomen is beter dan genezen, vooral als je diabeet bent. Een paar tips:

  • Zorg zoveel mogelijk voor een stabiele bloedsuiker. Een gezonde leefstijl helpt daar natuurlijk bij.
  • Droog je huid na het douchen of baden goed af. Achterblijvend vocht in huidplooien en tussen de tenen en vingers kunnen de huid verweken en daarmee een schimmelinfectie uitlokken. Talkpoeder kan dit helpen voorkomen.
  • Voorkom een te droge huid; vet je huid na het douchen baden in met een verzorgende bodylotion of crème.
  • Draag geen strakke, knellende of schurende kleding. Katoen absorbeert het vocht beter en voorkomt huidirritatie.
  • Loop nooit op blote voeten in het zwembad of andere openbare natte ruimtes. Schimmels liggen hier op de loer! Badslippers helpen voetschimmel en kalknagels te voorkomen.

Wat te doen als je een schimmelinfectie en diabetes hebt?

Heb je ondanks deze tips toch last van een (beginnende) schimmelinfectie, overleg dan even met je huisarts of diabetesverpleegkundige. Hoewel een schimmelinfectie ook vanzelf kan genezen, is het bij diabetes belangrijk om niet te lang af te wachten. Er zijn verschillende geneesmiddelen tegen schimmelinfecties. Een arts weet welk middel in jouw situatie het beste helpt.

Bronnen en referenties