Vaginale schimmelinfectie tijdens zwangerschap

Een vaginale schimmelinfectie (candida-infectie) komt ook bij zwangere vrouwen regelmatig voor. Kan dat kwaad? En hoe kun je een schimmelinfectie tijdens de zwangerschap behandelen?

Zwangerschap en vaginale klachten

Tijdens de zwangerschap verandert de hormoonhuishouding. Hierdoor kun je gevoeliger zijn voor het ontwikkelen van een vaginale schimmelinfectie, oftewel een candida-infectie. Je herkent een vaginale schimmel aan de gebruikelijke klachten:

  • Jeuk en/of irritatie in en rond de vagina;
  • Meer vaginale afscheiding dan normaal, die wit is van kleur en er soms brokkelig uit kan zien.
  • Soms heb je ook jeuk aan de schaamlippen. De huid is op die plek dan ook roder en opgezet.

Is een vaginale schimmelinfectie schadelijk voor de baby?

Een candida-infectie is gelukkig onschuldig en kan meestal geen kwaad, ook niet als je zwanger bent. De infectie geeft, voor zover bekend, geen toegenomen kans op een miskraam. Ook heeft de candida gist geen invloed op de ontwikkeling van het ongeboren kind. Heb je een schimmelinfectie vlak voor of tijdens de geboorte, dan zou de baby eventueel besmet kunnen worden tijdens de bevalling. Je kindje zou in dat geval last kunnen krijgen van een milde schimmelinfectie in de mond (spruw) of op de huid. Dit komt echter niet vaak voor en bovendien zijn deze aandoeningen ook goed te behandelen.

Vaginale schimmelinfectie tijdens de zwangerschap behandelen

Als je last hebt van een schimmel tijdens de zwangerschap, dan kun je de klachten eventueel behandelen met een antischimmelmedicijn. Je mag tijdens de zwangerschap alleen vaginale antischimmelmiddelen (aff.) gebruiken, zoals vaginale capsules met miconazol of clotrimazol. Heb je veel last van jeuk aan de schaamlippen, dan kun je daarvoor een schimmeldodende crème (aff.) voor gebruiken. Zolang je zwanger bent of borstvoeding geeft, mag je geen antischimmelmedicijn innemen. De werkzame stof komt namelijk in je bloed en moedermelk terecht en kan op die manier de baby bereiken.

Wanneer naar de dokter?

Gebruik een schimmeldodend medicijn alleen als je zeker weet dat de vaginale klachten het gevolg zijn van een schimmelinfectie. Bij twijfel kun je eventueel een candida zelftest doen of de huisarts even laten kijken. Vooral als je nooit eerder een vaginale schimmelinfectie hebt doorgemaakt, is het beter om even langs de huisarts te gaan. Raadpleeg ook je huisarts of verloskundige als je last hebt van bijkomende symptomen die niet horen bij een schimmelinfectie. Als je koorts of buikpijn krijgt bijvoorbeeld. Als de afscheiding vies ruikt of een vreemde kleur heeft. Of als je pijn hebt bij het plassen. Deze symptomen kunnen duiden op een andere aandoening.

Candida-infectie tijdens de zwangerschap voorkomen

Ook tijdens je zwangerschap kun je de kans op een schimmelinfectie verkleinen. Een paar tips:

  • Was je vagina niet met zeep. Spoelen met lauw water is echt voldoende. Wil je toch een reinigingsmiddel gebruiken, zorg er dan voor dat het product speciaal is ontwikkeld voor de vagina. Ook dan geldt: gebruik deze verzorgingsproducten liever niet te vaak.
  • Draag katoenen ondergoed. Synthetische stoffen kunnen de slijmvliezen van de vagina irriteren.
  • Veeg na de ontlasting altijd naar achteren af. Zo voorkom je dat schimmels en bacteriën de vagina bereiken

Zorg er bovendien voor dat je weerstand op peil blijft. Gezond eten, genoeg slaap en voldoende beweging helpen je lichaam om infecties te bestrijden.

Bronnen en referenties