Handschimmel – of is het toch iets anders?

Een handschimmel is een veelvoorkomende schimmelinfectie die voor jeuk en irritatie kan zorgen. Hoe kun je handschimmel herkennen, en misschien nog belangrijker: hoe kun je het tegengaan?

Wat is een handschimmel?

Handschimmel (de medische term is tinea manus) wordt veroorzaakt door schimmels. Schimmels en gisten leven bij iedereen op de huid. Je merkt daar meestal niets van. Tenzij een schimmel wat dieper in de huidlaag kan doordringen en gaat woekeren. Er ontstaat dan een infectie die huidklachten aan je handen veroorzaakt. Huidschimmel komt meestal aan één hand voor, maar kan ook beide handen tegelijk treffen.

Handschimmel symptomen

handschimmel
Schimmelinfectie aan de handen

Een schimmelinfectie aan de handen kan zich op diverse manieren uiten. Meestal zijn de handpalmen en vingers aangedaan. Vaak zijn ook de vingernagels geïnfecteerd. Sommige mensen krijgen ook klachten op de hand van de rug. Handschimmel kan de volgende symptomen geven:

  • Rode huid;
  • Jeuk, branderig gevoel;
  • Ruwe, droge huid, soms met eeltvorming
  • Schilferende huid;
  • Bultjes, blaasjes of puistjes.

Als de vingernagels ook zijn aangetast door de schimmel, kun je last krijgen van dikke, brokkelige nagels met kalkachtige kleur krijgen (kalknagels).

Hoe krijg je handschimmel?

Handschimmel gaat vaak samen met voetschimmel (een schimmelinfectie tussen de tenen of aan de voetzolen). Je handen raken dan besmet met de schimmel als je je voet aanraakt. Maar je kunt handschimmel ook oplopen door een besmetting via andere mensen of huisdieren. Een schimmel kan sneller toeslaan als de huid van je handen beschadigd of verweekt is. Dat gebeurt bijvoorbeeld als je je handen vaak wast of als je vaak in het water bent. Maar ook een hele droge huid kan sneller beschadigen of geïrriteerd raken. Mensen met een hele zwakke weerstand en mensen die lijden aan diabetes zijn extra gevoelig voor het ontstaan van schimmelinfecties.

Is het handschimmel of eczeem?

De symptomen van handschimmel lijken erg op die van eczeem. Ook bij die aandoening krijg je last van klachten als jeuk, schilfering en rode huid. Een huisarts kan het verschil vaak wel zien. Bij twijfel worden er wat huidschilfers opgestuurd naar het laboratorium. Onder een microscoop is namelijk wel goed te zien of het gaat om een schimmelinfectie of toch iets anders.

Is het handschimmel of een allergische reactie?

Vreemd genoeg kunnen de symptomen van handschimmel ook optreden als je ergens anders een schimmelinfectie hebt. Sommige mensen krijgen dan namelijk last van jeukende bultjes aan de zijkanten van de handen en/of op de handpalmen. Dit is geen handschimmel maar een allergische reactie op bijvoorbeeld voetschimmel of een andere schimmelinfectie op de huid.

Handschimmel behandelen

Canesten Skin
Bij huidinfecties die veroorzaakt zijn door bepaalde schimmel- of gistsoorten

Er zijn verschillende medicijnen die helpen bij schimmelinfecties van de handen. Handschimmel kun je bijvoorbeeld behandelen met een crème op basis van terbinafine, miconazol of een andere schimmeldodende stof. De meeste antischimmelcrèmes zijn zonder recept verkrijgbaar bij apotheek en drogist. Bekijk hier het aanbod antischimmelcrèmes tegen handschimmel > (aff.). Is de infectie erg hevig of houden de klachten lang aan, dan kan een arts besluiten om antischimmeltabletten voor te schrijven.

Schimmelinfectie aan de handen voorkomen

Wil je handschimmel voorkomen, dan is het belangrijk om de huid van je handen zoveel mogelijk te ontzien. Een paar tips om handschimmel te voorkomen:

  • Was je handen niet te vaak;
  • Gebruik een milde zeep die de huid niet uitdroogt;
  • Gebruik regelmatig een goede handcrème die de huid hydrateert en uitdroging helpt te voorkomen;
  • Was wel altijd goed je handen als je bijvoorbeeld aan schimmelplekken op je lies of voet hebt gezeten. Zo voorkom je dat de infectie zich uitbreidt naar je handen.
Bronnen en referenties