Schimmelinfectie aan de penis (candida balanitis)

Een schimmelinfectie op de penis wordt ook wel candida balanitis genoemd. Deze aandoening wordt, net als een vaginale schimmelinfectie, meestal veroorzaakt door de gistsoort candida albicans. Schimmelinfecties op de penis zijn doorgaans duidelijk te herkennen en goed te behandelen.

 

 

Daktarin Crème
Gemakkelijk om schimmelinfecties te behandelen van de huid. Bijvoorbeeld bij infecties zoals zwemmerseczeem, voetschimmel of candida.

Hoe ontstaat een schimmelinfectie?

Iedereen draagt schimmels, gisten en bacteriën bij zich op de huid. Ze zitten dus ook op de geslachtsdelen. Deze organismen vormen de flora die de huid en slijmvliezen beschermen en gezond houden. Soms raakt de balans van de flora verstoord. Eén bepaalde schimmel-, gist- of bacteriesoort kan dan harder groeien dan de rest. Gebeurt dat op of rond de eikel, dan kun je balanitis, oftewel een ontstoken eikel krijgen.

Oorzaken schimmelinfectie penis

Candida balanitis ontstaat als de gistsoort candida albicans gaat woekeren. Dat gebeurt gelukkig niet zomaar. De meest voorkomende oorzaken van een schimmelinfectie aan de penis zijn:

 • Een te grondige hygiëne. Wassen met zeep kan de huid van de eikel irriteren waardoor deze gevoeliger wordt voor een infectie.
 • Onvoldoende hygiëne. Achter de voorhuid verzamelen zich gedurende de dag vuil, zweet, bacteriën, gisten en schimmels. Spoel je dit niet regelmatig af, dan kunnen deze organismen gaan woekeren.
 • Een te nauwe voorhuid. Hierdoor kun je de eikel niet goed schoonspoelen.
 • Het gebruik van bepaalde medicijnen. Vooral antibiotica kunnen het ontstaan van schimmelinfecties in de hand werken.

Schimmelinfectie penis symptomen

Bij candida balanitis heb je vooral klachten aan de eikel (balanitis betekent eikelontsteking). Je herkent deze schimmelinfectie aan de volgende klachten:

 • De huid van de eikel is rood en geïrriteerd. Soms zie je kleine bultjes, puistjes of vlekjes op de eikel.
 • Witte plekken, witte aanslag, afscheiding of schilfering op de eikel of rond de voorhuid.
 • Jeuk aan de eikel, soms jeukt de rest van de penis ook.
 • Branderig gevoel, ook bij het plassen en vrijen.

Schimmel of toch iets anders?

De symptomen die horen bij een candida-infectie kunnen ook duiden op een andere aandoening:

 • Bepaalde soa’s, zoals chlamydia en gonorroe kunnen afscheiding uit de penis veroorzaken.
 • Blaasontsteking gaat gepaard met pijn bij het plassen.
 • Een allergische reactie (bijvoorbeeld op glijmiddel of een condoom) geeft ook jeuk en irritatie.

Is het de eerste keer dat je deze klachten hebt? Ga dan voor de zekerheid even langs de huisarts. Die kan uitsluiten of het candida balanitis is of toch iets anders.

Is een schimmelinfectie aan de penis een soa?

Candida balanitis is in principe niet besmettelijk en is officieel ook geen soa. Je kunt de aandoening namelijk ook oplopen zonder dat je seks hebt. Je kunt echter wel een schimmelinfectie krijgen door seksuele contacten. Als je vrijt met een vrouw die een vaginale schimmelinfectie heeft, kun je candida balanitis krijgen. Dat gebeurt overigens niet altijd: als je weerstand optimaal is, dan is de kans op een infectie uiterst klein. Je lichaam kan zich dan prima weren tegen de schimmels en gisten.

Omgekeerd geldt hetzelfde: als jij een schimmelinfectie aan je penis hebt, kun je door onbeschermde seks je partner besmetten. Zij kan dan een schimmelinfectie krijgen, maar alleen als ze hier gevoelig voor is. Het gebruik van een condoom kan dit voorkomen. Met een goede condoom (aff.) bescherm je jezelf trouwens ook tegen soa’s.

Schimmelinfectie penis: is het gevaarlijk?

Een schimmelinfectie aan de penis is vervelend, maar kan doorgaans geen kwaad. Deze aandoening heeft geen invloed op de vruchtbaarheid of op je erectievermogen. Wel is het zo dat je misschien minder zin hebt om te vrijen als je een schimmelinfectie hebt. Doordat de eikel flink geïrriteerd is, kan vrijen namelijk pijnlijk zijn. Wacht daarom even met seks totdat de infectie helemaal genezen is.

Schimmelinfectie aan de penis behandelen

Ben je bij de huisarts geweest en is er inderdaad een schimmelinfectie geconstateerd? Dan is er geen reden tot paniek. Een schimmelinfectie is namelijk goed te behandelen. Je krijgt van de huisarts waarschijnlijk een middel mee dat miconazol of clotrimazol bevat. Dit zijn schimmeldodende medicijnen die de candida-gist aanpakken. De klachten verdwijnen hierdoor snel.

Heb je al eerder een schimmelinfectie aan de penis gehad en krijg je last van dezelfde symptomen? Dan kun je bij iedere (online) drogist een antischimmelcrème (aff.) kopen en zelf de behandeling starten. Ga wel altijd even langs de huisarts als je last krijgt van bijkomende klachten die niets met een schimmelinfectie te maken hebben. Buikpijn bijvoorbeeld, of koorts. Raadpleeg ook een arts als de klachten niet verdwijnen of als je besmet kunt zijn met een soa.

Daktarin Crème
Gemakkelijk om schimmelinfecties te behandelen van de huid. Bijvoorbeeld bij infecties zoals zwemmerseczeem, voetschimmel of candida.

Candida balanitis voorkomen

Je kunt een schimmelinfectie aan de penis grotendeels voorkomen door deze richtlijnen aan te houden:

 • Was je geslachtsdelen niet met zeep. Ook douchegel of andere reinigingsmiddelen bevatten stoffen die de slijmvliezen van de eikel irriteren.
 • Spoel de penis dagelijks goed schoon met lauw water. Verwijder daarbij ook altijd het vuil dat zich achter de voorhuid heeft opgehoopt.
 • Dep de huid van de eikel zachtjes droog na het douchen of baden.
 • Draag ondergoed van katoen; synthetische stoffen absorberen geen zweet en kunnen daardoor irritatie geven.
 • Gebruik bij het vrijen een glijmiddel (aff.) als je partner een droge vagina heeft. Dit voorkomt irritatie, zowel aan de penis als aan de vagina. Geïrriteerde slijmvliezen zijn gevoeliger voor een schimmelinfectie.

Ook belangrijk: een goede weerstand helpt je lichaam zich te beschermen tegen schimmelinfecties. Zorg daarom voor gezonde voeding. Sport en slaap voldoende en ga regelmatig naar buiten. Er zijn ook verschillende voedingssupplementen die je weerstand kunnen ondersteunen (aff.).

Bronnen en referenties
Gemakkelijk om schimmelinfecties te behandelen van de huid. Bijvoorbeeld bij infecties zoals zwemmerseczeem, voetschimmel of candida.
Gemakkelijk om schimmelinfecties te behandelen van de huid. Bijvoorbeeld bij infecties zoals zwemmerseczeem, voetschimmel of candida.