Vaginale schimmelinfectie

Veel vrouwen hebben er last van: een vaginale schimmelinfectie. Deze aandoening gaat gepaard met specifieke klachten, zoals jeuk en afscheiding. Maar hoe ontstaat een vaginale schimmelinfectie eigenlijk? En wat kun je doen om de infectie te behandelen en te voorkomen?

 

 

Effectieve 1-daagse behandeling bij vaginale schimmel. Gemakkelijk in te brengen en vormt zich naar het lichaam.
Voor behandeling van vaginale schimmelinfectie. Een snelle en effectieve behandeling van 6 dagen. Makkelijk in gebruik zowel inwendig en uitwendig.

Wat is een vaginale schimmelinfectie

In de vagina bevinden zich van nature verschillende bacteriën, schimmels en gisten. Deze organismen zijn meestal mooi in balans, waardoor de vagina gezond blijft. Maar soms raakt de balans verstoord. Een bepaalde schimmel-, gist- of bacteriesoort kan zich dan gaan uitbreiden. Als dat het geval is bij de gistsoort candida albicans, dan spreken we van een vaginale schimmelinfectie, oftewel een candida-infectie. Er ontstaan dan vaginale klachten.

Vaginale schimmelinfectie symptomen

Canesten Gyno Test
Canesten Gyno Test (aff.)

Je herkent een candida-infectie aan hele specifieke klachten. De bekende vaginale schimmelinfectie symptomen zijn:

  • Irritatie en jeuk aan de vagina;
  • Meer vaginale afscheiding dan normaal. De afscheiding is wit van kleur. Ook kan de afscheiding qua structuur wat brokkelig of kwarkachtig zijn.
  • Soms gaat de infectie gepaard met rode, gezwollen en jeukende schaamlippen.
  • Door de irritatie van de slijmvliezen kunnen plassen en vrijen pijnlijk zijn.

Weet je niet zeker of je een vaginale schimmelinfectie hebt, dan is het handig om even langs de huisarts te gaan. Sommige soa’s geven soortgelijke klachten als een schimmelinfectie. Bij twijfel is het daarom beter om een arts te raadplegen. Er zijn ook diverse thuistests waarmee je kunt testen of je een vaginale schimmelinfectie hebt. Deze candida thuistests zijn bij een (online) drogist verkrijgbaar (aff.).

Vaginale schimmelinfectie oorzaken

Een schimmelinfectie kan ontstaan als een bepaalde gist- of schimmelsoort in de vagina de overhand krijgt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je:

  • De vagina te vaak wast met zeep. Zeep kan de zuurgraad van de vagina aantasten, en die houdt nu net de vaginale flora in balans.
  • Verkeerd afveegt. In de darmen bevinden zich veel bacteriën, schimmels en gisten. Veeg ontlasting daarom altijd naar achteren af om te voorkomen dat deze organismen de vagina bereiken.
  • Ongesteld bent of moet worden. Hormonale schommelingen kunnen een candida-infectie in de hand werken.
  • Zwanger bent. Ook hier zijn de hormonen de boosdoener.
  • Bepaalde medicijnen gebruikt (hebt). Vooral antibioticakuren staan erom bekend dat ze schimmelinfecties kunnen veroorzaken.
  • Lijdt aan diabetes. Vrouwen die suikerziekte hebben, zijn gevoeliger voor het ontstaan van een candida-infectie.

Overigens is er niet altijd een aantoonbare oorzaak voor een schimmelinfectie.

Is een vaginale schimmelinfectie besmettelijk?

In feite is een vaginale schimmelinfectie niet besmettelijk. Iedereen draagt namelijk de bacteriën, schimmels en gisten die in de vagina voorkomen al bij zich. Officieel is een candida-infectie ook geen soa. Mannen kunnen wel last krijgen van een schimmelinfectie aan de penis als ze onveilig hebben gevreeën met een vrouw die een vaginale schimmelinfectie heeft. Vrouwen kunnen dan weer vaginale klachten krijgen van een penis die veel bacteriën of schimmels bevat. Veilig vrijen is sowieso verstandig en even douchen voordat je gaat vrijen is ook altijd een goed idee.

Vaginale schimmelinfectie behandelen

Een schimmelinfectie in de vagina gaat vaak vanzelf over. Het evenwicht tussen de verschillende gist- en schimmelsoorten herstelt zich na enkele dagen of weken weer waarna de ongemakken afnemen. Wil je eerder af van de klachten, of gaat het om een hardnekkige infectie? Dan kun je een antischimmelmedicijn gebruiken, bijvoorbeeld op basis van miconazol of clotrimazol. Er zijn speciale producten verkrijgbaar die je gemakkelijk in de vagina aanbrengt. Je kunt deze geneesmiddelen gewoon bij de (online) drogist krijgen. Bekijk hier het aanbod (aff.). Je huisarts kan natuurlijk ook een antischimmelmedicijn voorschrijven.

Effectieve 1-daagse behandeling bij vaginale schimmel. Gemakkelijk in te brengen en vormt zich naar het lichaam.

Vaginale schimmelinfectie voorkomen

Een vaginale schimmelinfectie ontstaat sneller als de zuurgraad van je vagina niet teveel verandert. Je kunt dit voorkomen door de volgende richtlijnen in de gaten te houden:

  • Was je vagina niet met zeep. Gewoon dagelijks spoelen met lauw water is voldoende. Wil je toch een reinigingsmiddel gebruiken, kies dan voor speciale wasproducten (aff.) die de zuurgraad van je vagina niet aantasten. Gebruik ook deze producten met mate!
  • Heb je last van een droge vagina (dit komt vaak voor tijdens de overgang), gebruik dan een glijmiddel (aff.) voor het vrijen. Zo voorkom je dat de slijmvliezen beschadigd raken. Een geïrriteerde vagina is vatbaarder voor schimmelinfecties.
  • Zorg goed voor jezelf. Gezond eten en voldoende slaap verhoogt je algehele weerstand. Bovendien lijkt het eten van veel suiker het ontstaan van een schimmelinfectie in de hand te werken.
  • Draag ondergoed van katoen en gebruik zo min mogelijk inlegkruisjes.

Wanneer naar de huisarts?

Vaginale schimmelinfectie
Vertrouw je het niet of maak je je zorgen, ga dan even langs de huisarts

Als je al eerder een vaginale schimmelinfectie hebt gehad en je herkent de symptomen, dan hoef je niet direct naar de huisarts. Wacht even af of de klachten vanzelf overgaan. Of behandel de infectie met een antischimmelmedicijn. Ga wél naar de huisarts in de volgende gevallen:

  • Je weet niet zeker of de klachten te maken hebben met een schimmelinfectie;
  • De klachten houden aan, ondanks een behandeling met een antischimmelmiddel;
  • Je hebt last van bijkomende klachten die niet horen bij een schimmelinfectie, zoals tussentijds bloedverlies, koorts, buikpijn of vies ruikende afscheiding;
  • Je hebt driemaal per jaar of vaker last van een vaginale schimmelinfectie.

Ook als je je zorgen maakt of het niet vertrouwt, kun je beter even langs de huisarts gaan.

Bronnen en referenties
Effectieve 1-daagse behandeling bij vaginale schimmel. Gemakkelijk in te brengen en vormt zich naar het lichaam.
Voor behandeling van vaginale schimmelinfectie. Een snelle en effectieve behandeling van 6 dagen. Makkelijk in gebruik zowel inwendig en uitwendig.
Effectieve 1-daagse behandeling bij vaginale schimmel. Gemakkelijk in te brengen en vormt zich naar het lichaam.