Een schimmelinfectie aan de voeten komt regelmatig voor. De infectie ontstaat vaak tussen de tenen, maar kan ook op de voetzool en/of aan de randen van de voet optreden. Voetschimmel is te herkennen aan specifieke klachten. Deze soort huidschimmel is gelukkig goed te behandelen. Bovendien kun je maatregelen nemen om een schimmelinfectie aan de voeten te voorkomen.
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Oorzaken voetschimmel
Een voetschimmel ontstaat als schimmels de kans krijgen om door te dringen in de huidlaag. Dat risico neemt toe als de huid vochtig is. De huid wordt daardoor weker, wat de natuurlijke bescherming tegen infecties vermindert.
Voeten zijn vaak vochtig omdat ze de hele dag in warme sokken en benauwde schoenen zitten. Vooral mensen met zweetvoeten zijn daardoor gevoelig voor een schimmelinfectie aan de voet. Maar ook als je vaak in het zwembad of in de sauna komt, kun je een voetschimmel oplopen. Door het warme en vochtige klimaat zijn op deze plaatsen veel schimmels aanwezig. Voetschimmel wordt daarom ook wel zwemmerseczeem genoemd.
Voetschimmel symptomen
Je herkent voetschimmel aan de volgende klachten:
- Rode huid.
- Schilferende huid.
- Bij voetschimmel aan de randen van de voet, is de huid op die plekken vaak droog. Ook kan er op deze plekken meer eelt ontstaan
- Kloofjes, bultjes of met vocht gevulde blaasjes komen ook voor.
- Vooral bij een infectie tussen de tenen kan er veel jeuk en irritatie ontstaan.
- De voeten kunnen sterker (en onaangenamer) gaan ruiken, doordat er bacteriën tussen de schilfertjes groeien.
- Bij voetschimmel kan ook de nagel geïnfecteerd zijn (kalknagel). Deze wordt dan brokkelig en krijgt een gele kleur.
Soms krijgen mensen met een schimmelinfectie ook last van deze symptomen aan hun handen. Met name de zijkanten van de vingers en handpalmen kunnen dan gaan schilferen of blaasjes vertonen. Meestal is dit geen schimmelinfectie aan de handen, maar een overgevoeligheidsreactie op de voetschimmel.
Voetschimmel medicijnen
Een schimmelinfectie aan de voet kan op twee manieren worden behandeld:
- Uitwendig, met schimmelremmende of schimmeldodende crème, zalf, spray of lotion;
- Inwendig, door middel van schimmeldodende medicatie die wordt ingenomen.
Voetschimmel lokaal behandelen
Meestal kun je een schimmelinfectie aan de voet uitwendig (lokaal) behandelen. Schimmeldodend of – remmende middelen (aff.) voor op de huid bevatten bijvoorbeeld miconazol, clotrimazol of terbinafine. Voordat je het medicijn aanbrengt, kun je het beste de loszittende velletjes tussen de tenen verwijderen. Spoel de huid met lauw water en dep de huid zorgvuldig droog. Breng daarna een dun laagje crème, zalf of lotion aan op de aangedane plekken plus een randje (ongeveer 2 centimeter) van de omliggende, gezonde huid. Blijf het antischimmelmiddel gebruiken tot en met een week nadat alle klachten zijn verdwenen. Op die manier worden ook alle achterblijvende schimmels uitgeroeid en voorkom je dat de infectie snel terugkeert.
Producten met miconazol en clotrimalzol moeten meestal tweemaal daags worden aangebracht. Je mag deze antischimmelmedicijnen ook gebruiken als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Een behandeling met deze geneesmiddelen duurt gemiddeld twee tot zes weken.
Geneesmiddelen op basis van terbinafine, zoals Lamisil, hoef je meestal maar eenmaal per dag aan te brengen. Dit schimmeldodende medicijn mag maar een week gebruikt worden. De werkzame stof terbinafine wordt echter afgeraden aan zwangere vrouwen en jonge kinderen.
Verkrijgbaar bij
Schoenen en sokken behandelen tegen voetschimmel
Behandel ook je schoenen en sokken. Schimmels en schimmelsporen blijven daar vaak in achter. Er is een antischimmelpoeder (aff.) verkrijgbaar dat je hiervoor kunt gebruiken. Eenmaal per dag wat poeder in de schoenen en sokken strooien is meestal voldoende. Gebruik het poeder nog zo’n 10 dagen nadat de klachten zijn verdwenen.
Verkrijgbaar bij
Voetschimmel inwendig behandelen
Bij ernstige of hardnekkige voetschimmel symptomen kan een arts ook een antischimmelmedicijn voorschrijven om in te nemen. De tabletten, drank of capsules bevatten werkzame stoffen als fluconazol, terbinafine of itraconazol. Dit zijn zware medicijnen die alleen op recept verkrijgbaar zijn. Meestal moet je deze geneesmiddelen enkele weken slikken. Het is belangrijk dat je de kuur helemaal afmaakt. Inwendige antischimmelmedicijnen kunnen bijwerkingen geven, zoals buikklachten en hoofdpijn. Deze medicijnen mag je bovendien meestal niet gebruiken als je zwanger bent of borstvoeding geeft.
Wanneer naar de huisarts met voetschimmel?
Lokale antischimmelmedicijnen tegen voetschimmel (aff.) zijn zonder recept verkrijgbaar bij de drogist. Gebruik alleen antischimmelmiddelen als je zeker weet dat je een voetschimmel te pakken hebt. Twijfel je hieraan, laat je voetschimmel symptomen dan altijd even controleren door de huisarts. Andere redenen om de huisarts in te schakelen:
- Je klachten zijn na twee tot vier weken nog niet minder geworden.
- Je hebt veel last van jeuk. De huisarts kan dan een crème voorschrijven dat zowel een schimmeldodend middel als een jeukstillend medicijn bevat.
- De schimmelinfectie komt steeds terug.
Overleg ook altijd even met een arts als je tijdens de behandeling met antischimmelmedicijnen veel last krijgt van bijwerkingen
Voetschimmel voorkomen
Je kunt de kans op voetschimmel verkleinen door de volgende maatregelen te nemen:
- Draag slippers als je in vochtige, warme openbare ruimtes komt. Op plekken als het zwembad, de sauna en de douches in de sportschool of op de camping zijn veel schimmels aanwezig. Met badslippers komen je voeten hier minder snel mee in aanraking.
- Trek om de dag andere schoenen aan of doe je schoenen uit zodra je thuis bent. Zo krijgen ze de kans om goed te drogen, waardoor schimmels het er minder naar hun zin hebben.
- Was je voeten niet met zeep. Dit kan de natuurlijke bescherming van je huid aantasten waardoor schimmels meer kans krijgen om toe te slaan.
- Droog je voeten altijd goed af, ook tussen de tenen!
- Draag katoenen sokken, deze nemen het zweet beter op zodat je voeten droog blijven. Er zijn tegenwoordig ook sokken met een schimmelremmende werking (aff.) verkrijgbaar.
Heb jij, of heeft een huisgenoot last van voetschimmel, zorg dan voor een goede hygiëne. Zo voorkom je dat je elkaar besmet. Gebruik altijd je eigen handdoek en was deze ook regelmatig. Houd de badkamervloer goed schoon en draag slippers. Was bovendien je handen goed nadat je aan je voeten hebt gezeten.
- https://www.leef.nl/kennisbank/voetschimmel
- https://www.thuisarts.nl/voetschimmel/ik-heb-voetschimmel
- https://www.apotheek.nl/klachten-ziektes/voetschimmel#!
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij